Imaginează-ți scena. Un fotomodel se plimbă pe podium cu sticle goale și cartoane de ouă atârnate de umeri. Poartă o fustă care a fost inițial perdea de duș și o pereche de sandale confecționate din cauciucuri uzate de bicicletă. A trecut pe la ghenă înainte de premieră? Nu, e doar o exemplificare a pasiunii unui designer pentru haine din materiale reciclate.
Dar recondiționarea deșeurilor pentru a crea bijuterii, haine și accesorii nu mai e o noutate atât de mare în zilele noastre. Ideea a fost îmbrățișată de brandurile mari și a fost dezvoltată în direcții surprinzătoare în încercarea de a contribui la sustenabilitate. Să vedem cum trashion a trecut de la proiecte experimentale direct în mainstream.
Cuvântul „trashion” a apărut pe la începutul anilor 2000, dar nu este foarte clar cine l-a inventat. Mișcarea a prins avânt în New York City la sfârșitul anului 2004, cu petreceri subterane în estul Manhattanului, în care materialele exotice ale modei „junkyard” au deținut supremația pe ringul de dans.
Ulterior, conceptul și-a lărgit publicul după ce a fost prezentat în reality show-ul TV Project Runway în 2008 în America. Concurenții au primit provocarea de a folosi materiale reciclate pentru ținutele lor, cu mențiunea că erau obligați să utilizeze piese auto. Rezultatele au fost uimitoare – haine și rochii confecționate integral din centuri de siguranță, din tapițerie, din covorașe auto și alte piese – cu toate astea nimic ce ar fi putut fi spălat cu nonșalanță la mașină. Iată ce înseamnă upcycling!
Legătura dintre trashion și piesele auto a continuat să evolueze în moduri surprinzătoare. Designerii nu mai trebuie să sape printre mormanele de mașini dezmembrate pentru a găsi piese ruginite cu care să facă o fustă. Acum sunt invitați să lucreze cu țesături reciclate obținute cu cele mai noi tehnologii, concepute pentru a fi utilizate în industria auto, pe care să le prezinte ca articole fashion-forward.
Un exemplu este parteneriatul din 2015 și 2016 dintre Ford Motor Company și Redress – o fundație caritabilă care pune accent pe sustenabilitate – pe forumul Redress: Ford Design Challenge. Timp de doi ani, au invitat zece designeri emergenți din întreaga lume pentru a transforma țesăturile sustenabile ale tapițeriilor auto în articole vestimentare couture pentru Hong Kong Fashion Week.
Materialul este recondiționat dintr-un amestec de sticle de plastic reciclate și deșeuri textile. Chiar dacă designerii au fost inițial reticenți că materialul este prea puțin flexibil și că se lucrează prea greu, au descoperit în schimb un material versatil, capabil să susțină culori și texturi extrem de variate. Unul din designurile câștigătoare s-a inspirat din arhitectura locală, cu rochii asimetrice în tonuri de gri și cupru care amintesc de tunelul de sub superbul Victoria Peak din Hong Kong.
În ziua de astăzi, trashion a intrat deja în mainstream, iar deșeurile și materialele abandonate sunt în mod obișnuit readuse la viață sau recondiționate sub formă de articole de îmbrăcăminte. Nu e doar o tactică de gherilă sau o găselniță de marketing; brandurile le oferă clienților lor exact ce își doresc – sustenabilitate inteligentă.
Din ce în ce mai multe colecții vestimentare includ componente reciclate, cum ar fi costumele de baie confecționate din plase de pescuit de la Volcom, sau blugii confecționați din deșeuri din plastic recuperate din ocean de la G-Star RAW. Moda junkyard s-a extins și în zona accesoriilor, unde găsim genți, portofele și curele confecționate din cauciuc reciclat, centuri de siguranță sau vinil. Freitag este liderul de piață pe acest segment.
Și niciunul din articolele de mai sus nu este mai slab calitativ decât un costum de baie, o jachetă de blugi sau o geantă standard. Din contră, acestea sunt materiale de înaltă calitate, create cu un design sustenabil, și sunt confortabile și la plajă sau în jungla urbană, nu doar pe podium.
E ușor de imaginat că poți crea o întreagă ținută, de sus până jos, din deșeuri recondiționate discret. Și va fi nu doar o umilă contribuție la sustenabilitate, ci și o ținută care te va face să arăți fabulos.
Image credits
Header image: Getty Images
Image of model wearing black on runway: Getty Images
Image of woman holding fishing net: Getty Images
La Perwoll ne place tare mult când oamenii creează proiecte creative din deșeuri. Ne-am angajat și noi pe drumul sustenabilității. Dacă vrei să afli mai multe, fă clic aici.