Skip to Content
O femeie ia un top alb de pe un suport pentru haine cu topuri

Mai puțin înseamnă mai mult: garderoba ta capsulă în cinci pași simpli

Reducerea colecției de îmbrăcăminte la mai puțin de 50 de articole poate părea o sarcină imposibilă, dar nu este atât de dificil pe cât pare. De fapt, am găsit o modalitate de a face acest lucru în doar cinci pași simpli! Așadar, dacă te întrebi cum poți începe o garderobă capsulă, citește în continuare…

Ce este o garderobă capsulă?

Concepută pentru prima dată de designerul Susie Faux în anii 1970, garderoba capsulă este o colecție redusă de elemente esențiale interschimbabile. Sau, cu alte cuvinte, o garderobă minimalistă cu mai puțin de 50 de articole, dintre care toate pot fi asortate pentru a crea diferite combinații de ținute. Sună bine? Iată ghidul nostru simplu din cinci pași pentru o garderobă capsulă care îți va transforma colecția de haine.

Pasul 1: Definește-ți stilul

Din moment ce o garderobă capsulă începe și se termină cu tine, definește pe scurt tipurile de haine de care ai nevoie. Lucrezi într-un birou? Acasă? În situații formale? Scrie o listă de categorii. De exemplu:

  • Birou
  • Weekend/Parc
  • Cină/Cocktail

Apoi, urmează arborele nostru decizional (de mai jos) pentru fiecare categorie, pentru a determina cel mai bun mod în care poți combina stilurile vestimentare preferate.

Combină cele două stiluri pentru a crea module de stil. De exemplu:

  • Birou – Clasic și elegant
  • Weekend/Parc – Clasic și elegant
  • Cină/Băuturi – Experimental și în tendințe

Acestea sunt elementele de bază pentru noua garderobă capsulă minimalistă.

Pasul 2: Elimină articole

Înainte de începe să definești stilul garderobei capsulă, trebuie să evaluezi ce aticole vestimentare deții. Iată cum:

Blugi de culori închise sau deschise stivuiți cu grijă

Obține o imagine vizuală

Golește întreaga garderobă pe pat, unde să poți vedea toate hainele pe care le deții.

Grupează hainele pe categorii

Împarte totul în cinci categorii:

  • Bluze
  • Pantaloni
  • Straturi exterioare
  • Încălțăminte
  • Genți/accesorii

Redu

Donează toate articolele care nu te satisfac! Depozitează timp de șase luni articolele despre care nu știi dacă vrei sau nu să le păstrezi. Dacă nu te mai gândești la acestea, donează-le.

Sortează și depozitează

Împarte restul hainelor pe sezoane și depozitează-le pe cele care nu sunt de sezon – sortarea acestora va fi o sarcină ulterioară.

Pasul 3: Identifică piesa centrală

O femeie se uită la bluze într-un dulap

Sortează hainele rămase în funcție de sfaturile de la pasul 1. Începând cu cel mai important modul, selectează o piesă centrală în jurul căreia îți vei construi capsula. Nu te limita – bluzele în culori deschise sunt la fel de utile ca pantalonii business.

Pasul 4: Divide și cucerește

Începând de la piesa centrală, gestionează primul modul selectând șase elemente de bază ale garderobei capsulă:

  • Un strat exterior
  • Trei bluze
  • Două perechi de pantaloni

Pont: toate articolele (inclusiv piesa centrală) trebuie să se asorteze între ele. Dacă reușești să faci acest lucru, modulul din șase articole va crea 12 ținute posibile.

Repetă pașii cu restul modulelor, asigurându-te că articolele se asortează între ele, dar și cu cele din alte module. Cu cât obții mai multe asortări între module, cu atât mai multe vor fi combinațiile de ținute posibile. Dacă reușești să asortezi toate articolele între module, de exemplu, vei putea crea 216 ținute posibile din doar 18 piese!

Inspirație de ținută cu o pereche de blugi, o bluză albă, o geantă deschisă la culoare și pantofi albaștri cu toc înalt, plus o pereche de ochelari de soare și un ceas
Sugestie!
Ca regulă principală, este întotdeauna bine să incluzi elemente de bază neutre în colecția capsulă: o cămașă albă, o pereche de blugi, o jachetă din denim, un tricou negru simplu și tot așa.

Pasul 5: Umple golurile pentru a începe distracția

O femeie brunetă stă în fața unui dulap și ține o pereche de pantofi maro cu toc înalt pe lângă o bluză

Evaluează articolele pentru care încă nu ai un loc – rochii, eșarfe, pălării, genți, încălțăminte – și alege-le pe cele care complimentează garderoba capsulă. Probează-le împreună și alege cele mai reușite combinații. Observi goluri? Fă o listă și mergi la cumpărături, luând în considerare sustenabilitatea și calitatea – alege branduri din slow fashion și magazine second-hand.

Sugestii privind garderoba capsulă pentru începători

  1. Creează un catalog al capsulei: fotografiază ținutele pe care le porți, adaugă-le în albumul dedicat de pe telefon, pentru inspirație pentru garderoba capsulă.
  2. Acceptă faptul că greșelile fac parte din călătorie. Nu te simți vinovată pentru că donezi articole pe care nu le-ai purtat niciodată – acestea te-au învățat o lecție și te-au ajutat să îți rafinezi stilul.
  3. Repetă procesul de creare a garderobei capsulă în fiecare sezon. În timp, cu practică, vei deveni mult mai conștientă de stilul propriu.

Image credits
Header image: Shutterstock
Image of a close-up of a woman stacking a pile of jeans: Stocksy
Image of a woman examining blouses in a minimalist wardrobe: Stocksy
Image of a flat-lay of coordinating capsule wardrobe basics: Shutterstock
Image of a woman determining which items work well together in her capsule wardrobe: Stocksy