În partea a patra a seriei noastre slow fashion DIY Kintsugi, îți prezentăm o tehnică ce poate fi aplicată chiar dacă nu poți coase sau nu ai deloc abilități practice. Pentru a afla mai multe despre arta japoneză de Kintsugi și despre filosofia Wabi-Sabi din spatele ei, citește acest articol, unde ți-am arătat cum să restaurezi blugii rupți (pentru acel proiect trebuie, cel puțin, să știi să coși). În cea de-a doua parte a seriei, ți-am arătat o metodă de reparare a unei găuri din lână, ce nu necesită coasere. Episodul trei a prezentat o modalitate inspirată de a înfrumuseța o ruptură a unui material textil, folosind vopsea aurie, care nu necesita coasere, ci doar îndemânare și puțină creativitate.
Acum, cel mai simplu tutorial dintre toate te poate ajuta să îți salvezi rochia de petrecere preferată, chiar dacă nu te pricepi să coși!
Ai nevoie de:
- o rochie cu o pată ce nu se lasă înlăturată (a noastră a fost stropită cu cafea)
- ornamente termoadezive
- fier de călcat
- suprapuneți o pânză de bumbac pentru a-ți proteja rochia de căldură
Ce ai de făcut:
1. Selectați un ornament care este puțin mai mare decât pata/petele, dar nu le acoperă în totalitate. Noi am ales stelele, dar și ceva în formă de floare ar fi arătat bine.
2. Așază ornamentele termoadezive pe pată/pete – fără a le acoperi. Ține minte că nu vrem să ascundem aceste imperfecțiuni (acest lucru ar fi contrar stilului Kintsugi).
3. Calcă pe partea dreaptă, apoi pe cea stângă pentru a fixa adezivul. Folosește o pânză de bumbac pentru a împiedica fierul de călcat să îți strice rochia și ornamentele să îl deterioreze pe acesta.
4. Poartă cu mândrie!
Bineînțeles, ideea DIY prezentată mai sus nu este singura modalitate de a aduce un omagiu metodei Kintsugi de a transforma o rochie veche pătată într-o piesă nouă și frumoasă. Aici sunt câteva alternative, chiar dacă pentru unele dintre acestea este necesar să știi să coși.
- Pentru pete mai mici, precum cele de cafea de pe rochia noastră din videoclip, poți experimenta călcarea sau coaserea de „petalele” individuale pentru a înconjura pata în formă de floare.
- Dacă ai simț estetic, poți picta de jur împrejurul petei. Poate că pata are o formă amuzantă care să te inspire.
- Petele mai mari, prespălate, pot fi punctul de pornire pentru un efect ombré de acuarelă. Se aplică un strat simplu de vopsea textilă diluată și creează diferite „pete” pentru a imita dimensiunea și forma petelor sau pentru a se potrivi cromatic. Cu cât mai multe, cu atât mai bine!