Să nu existe nicio îndoială: eșarfa este un element esențial în orice garderobă modernă. Indiferent dacă vrei să dai dovadă de eleganță, putere sau independență, o eșarfă bine făcută este suficient de versatilă pentru toate cele de mai sus. Dar știai că simpla eșarfă are origini care datează din Egiptul Antic și Roma Antică? În continuare vei putea afla mai multe despre istoria eșarfelor.
Prima apariție înregistrată a eșarfei a fost în Egiptul Antic în 1350 î.Hr., când se spune că regina Nefertiti a purtat o eșarfă strâns țesută cu o parură regală conică. Părea destul de dură, se pare.
Între timp, în Roma Antică, bărbații foloseau eșarfe pentru a se răcori și usca pe timpul căldurii de vară. Și în Orientul Îndepărtat, eșarfele erau purtate de personalul militar ca o modalitate de a denota rangul. Pot fi văzute reprezentate pe soldații din Armata de teracotă, care au fost înmormântați în anul 200 î.Hr.
În secolul al XIX-lea eșarfa a început cu adevărat să își consolideze poziția în moda populară. Se consideră că Napoleon Bonaparte a cumpărat din Egipt o eșarfă pashmina pentru iubita sa Josephine în anul 1801. A adorat-o și a început imediat să le colecționeze.
Apoi, în anul 1837, o casă de modă franceză pe nume Hermès - probabil că ai auzit de ea - a fabricat prima eșarfă din mătase grafică. Și șalurile din cașmir cu modelul lor distinctiv de tip Paisley au devenit atât de populare, încât chiar și regina Victoria și-a cumpărat unul în anul 1842. Eșarfa nu numai că a oferea un sentiment de stil, dar indica și poziția socială.
În timpul Primului Război Mondial, din 1914 până în 1919, femeile s-au oferit voluntar pentru a tricota eșarfe ca o îndatorire patriotică. Vaste cantități de eșarfe din lână - împreună cu șosete și pulovere - au fost făcute și trimise membrilor forțelor armate pentru a le ține de cald și a-i menține uscați în condițiile dure ale tranșeelor.
În anii 1920, industria textilă din Europa și America a început să producă accesorii elegante din mătase cu imprimeuri grafice mai complexe. Liberty a făcut eșarfe ușoare din mătase, cu modele și culori distinctive, de exemplu, care au devenit extrem de populare în rândul doamnelor înstărite din Londra.
În aceeași perioadă, Hermès a inovat din nou, importând mătase chinezească pentru a țese eșarfe luxoase și a prezentat finisaje unice precum margini rulate manual, detalii pictate manual și dimensiuni pătrate de 90 cm x 90 cm. Această mătase brută din China a fost mult mai puternică și mai sustenabilă decât orice altă varietate de mătase de până atunci.
La mijlocul secolului XX, vedete de film precum Audrey Hepburn, Grace Kelly și Brigitte Bardot puteau fi văzute frecvent purtând baticuri, fie pe marile ecrane, fie pe străzile din New York și Paris - de obicei combinate cu ochelari de soare supradimensionați pentru a se camufla. Chiar și figuri publice precum Jackie Onassis și Regina Elisabeta a II-a au devenit fani ai acestei ținute.
În prezent, multe case de modă consacrate și-au consolidat stilul inconfundabil pentru eșarfe care surprind spiritul mărcii. Modelul Burberry în carouri, de exemplu, poate fi purtat de femei pe o eșarfă care costă mai puțin de o cincime din prețul unui pardesiu semnat Burberry. Și pe măsură ce noi tehnologii apar, eșarfele continuă să evolueze în ceea ce privește culorile, modelele și țesăturile.
Așadar, dacă istoria eșarfei ne poate învăța ceva, este faptul că eșarfele vor continua să fie o piesă indispensabilă a modei feminine timp de mulți ani. Te încurajăm să porți cu mândrie eșarfele din garderoba ta!
Image credits
Header image: Stocksy
Image close-up of a woman with a scarf tied around her neck: Getty Images
Image of Brigitte Bardot wearing a scarf on her head: Getty Images
Image of a woman with a scarf wrapped around her head: Blaublut