Rochiile vintage tip furou sunt din nou la modă. Și nu e deloc surprinzător – există oare altceva mai sexy și mai feminin? Pe măsură ce industria modei își asumă încet dar sigur o abordare mai sustenabilă și mai responsabilă social în ceea ce privește cumpărăturile, e momentul cel mai potrivit să renunți la articolele fast fashion și să îți iei haine vintage de top în locul lor.
După ce ai găsit rochia ta vintage preferată, e posibil să te întrebi „cum oare pot să spăl chestia asta?”. Mai ales dacă e vorba de o țesătură delicată cum e mătasea sau catifeaua și nici nu are instrucțiuni de întreținere pe etichetă. Iată câteva sugestii despre cum poți să speli și să întreții ținutele tale vintage cât mai bine cu putință
Chiar și cele mai bune haine vintage sunt... vechi. Asta înseamnă că rochia pe care ai găsit-o este fragilă și e posibil și să aibă mici imperfecțiuni. O altă provocare este că probabil nu are etichetă, așadar îți va fi mai greu să identifici tipul de țesătură. Dacă nu știi sigur, cel mai bine e să fii prevăzătoare.
Materialele vintage în general nu sunt tratate cu substanțele chimice care înfrumusețează și îmbunătățesc performanțele țesăturilor moderne. Pe vremuri, hainele se făceau din mătase sau brocart, vopselurile nu erau cu acțiune rapidă iar cusăturile erau extrem de delicate.
Prima întrebare pe care trebuie să o pui este „E mătase”? Dacă nu știi sigur, aplică testul pipăitului: freacă țesătura între degete. Mătasea adevărată este extrem de moale și se încălzește la frecare. Apoi trece țesătura printr-un inel: mătasea artificială se blochează, în timp ce cea naturală alunecă ușor. Dacă țesătura este cu model, verifică și pe dos. Mătasea naturală va avea modelul vizibil pe o parte și modelul în oglindă pe cealaltă parte. Mătasea artificială va avea modelul vizibil pe o parte și o singură culoare pe cealaltă parte.
Cum poți îngriji cel mai bine o piesă vestimentară vintage care a stat în dulap ani de zile? Iată trei pași simpli de respectat pentru a-ți pune cel mai bine în valoare hainele vintage:
1. Produsul corect: Majoritatea materialelor vintage pot fi spălate de mână. Dar, pentru mai multă siguranță, aplică mai întâi un detergent pentru rufe delicate pe dos, în dreptul unei cusături pentru a vedea cum reacționează. Dacă se încrețește sau curge vopseaua, du rochia la curățătorie.
Sfat: Tratează toate petele înainte de spălare folosind produsul corespunzător Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced, în caz contrar pata poate să rămână impregnată în țesătură.
2. Spălare delicată de mână: Când e vorba de haine extrem de sensibile sau delicate, cel mai bine e să uităm de mașina de spălat. În schimb, pune câteva picături de detergent pentru rufe delicate într-un lighean, umple ligheanul cu apă rece și spală ușor rochia vintage. Clătește de cel puțin două ori înainte de a stoarce delicat apa în exces. Atenție: nu stoarce prin răsucire.
3. Usucă pe o suprafață plană: După ce e gata de uscat – și mai ales dacă e o rochie grea – pune-o pe o suprafață plană și netezește rochia pentru a nu forma cute nedorite.
Dar dacă rochia vintage pe care ai găsit-o nu e din mătase sau dintr-un material extrem de fragil? Poți spăla la mașină articolele din bumbac, din in, din poliester, din nylon și majoritatea altor materiale sintetice. Folosește un detergent pentru rufe delicate și pune pe un ciclu manual. Dacă, pe de altă parte, rochia e din material creponat sau tricotat, trebuie curățată la curățătorie. Borangicul trebuie lăsat și el pe mâna profesioniștilor.
„Eleganța e singurul tip de frumusețe care nu pălește.” – Audrey Hepburn
Image credits
Header image: Getty Images
Image of woman wearing a slip dress over a shirt: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Graphic of a handwash symbol: Shutterstock