Când un lucru se strică, tindem să îl asociem cu ceva negativ – lucrurile stricate nu reprezintă decât bunuri deteriorate, neapreciate, afectate în mod irecuperabil. Chiar dacă restaurăm o haină ruptă, încercăm să o readucem la starea ei inițială, nedeteriorată, să pară din nou intactă, aproape perfectă, cât mai nemodificată cu putință. Pentru a adopta pe deplin stilul de viață propus de slow fashion, trebuie să ne schimbăm această mentalitate. Ar trebui să acceptăm rupturile și alte imperfecțiuni ca o parte naturală a vieții (modei) și să ne bucurăm de frumusețea lor, căutând idei inteligente pentru o vestimentație DIY, în loc să aruncăm hainele afectate.
De ce să nu adoptăm o nouă perspectivă învățând despre arta japoneză Kintsugi? Vechea tehnică japoneză a tâmplăriei cu aur, aplicată în ceramică încă din secolul al XV-lea (sau poate chiar mai mult), se bazează pe filosofia Wabi-Sabi, care apreciază frumusețea lucrurilor sparte. Prin tehnica tradițională Kintsugi, meșteșugarii calificați reîntregesc ceramica crăpată, porțelanul și alte obiecte din ceramică, folosind un lac din aur, pentru a face crăpătura să strălucească frumos și să o transforme mai degrabă într-o caracteristică admirabilă, decât într-un defect.
Transpusă în garderobă, abordarea Kintsugi te poate ajuta să reintegrezi hainele în ținute și să le tratezi cu grijă și apreciere. Privind imperfecțiunile mai degrabă ca pe capitole în fascinanta poveste a hainelor tale, decât ca pe niște defecte inestetice, îți poți îmbunătăți hainele și le poți reinventa. De exemplu, în loc să repari uzura și găurile pentru a le face inobservabile, atrage atenția asupra lor prin brodare, peticire și coasere, într-un mod care nu doar că îți pune amprenta asupra poveștii lor, dar le și transformă din cârpe nedorite în piese unice, inspirate.
Cauți inspirație? Videoclipul nostru ușor de urmărit, inspirat de arta Kintsugi și ghidul pas cu pas îți arată cât de ușor este să redai viața hainelor vechi.
Ai nevoie de:
- o pereche de blugi rupți (a noastră a fost prinsă într-o sârmă ghimpată în timpul unei excursii)
- țesătură colorată cu imprimeu (am folosit un prosop vechi)
- foarfece
- bolduri
- pensete
- ace și fire
Ce ai de făcut:
- Alege o bucată de țesătură imprimată care se potrivește zonei rupte
- Mărește ruptura în cazul în care este nevoie să încadrezi perfect bucata de țesătură aleasă
- Destramă marginea care înconjoară peticul de țesătură imprimată
- Fixează țesătura pe interiorul blugilor pentru a o așeza sub ruptură
- Coase zona modificată
- Adoptă frumusețea imperfecțiunii!
Ține minte că tehnica Kintsugi este mai mult decât o simplă idee DIY. Este un raționament bazat pe filosofia autenticității (Wabi-Sabi). Perechea ta de blugi reînnoită este frumoasă datorită imperfecțiunilor sale. Aplicând o cusătură DIY unei rupturi atragi atenția asupra istoriei ei. Decât să ascundă evenimentele prin care a trecut articolul vestimentar, cusătura îi spune povestea.
Este o modalitate ingenioasă de a-ți reînnoi hainele, oferindu-le blugilor tăi longevitate, astfel încât să rămână mai mult timp în garderoba ta. În plus, firul colorat care maschează ruptura îți va aminti mereu de momentele în care i-ai purtat.
Ai nevoie de:
- O haină deteriorată (un pulover ciupit de molii, un cardigan cu mânecile destrămate sau alt articol similar)
- Bucăți de țesături colorate, dantele, petice aplicabile prin coasere sau călcare, paiete, ștrasuri sau orice alt ornament care se potrivește dimensiunii găurii, rupturii sau deteriorării
- Foarfece
- Bolduri
- Ace și fire, lipici textil sau un fier de călcat
Ce ai de făcut:
- Alege culori, imprimeuri și forme care ies în evidență
- Alege un ornament care se potrivește zonei deteriorate sau un fir textil într-o culoare contrastantă
- Lipește, coase sau calcă ornamentul și/sau brodează gaura cu un fir textil într-o culoare atractivă
Poartă cu mândrie!
Image credits
Header image: Getty Images
Image of two japanese women walking in traditional dress: Shutterstock
Image of jeans with embellishments around holes: Shutterstock