Skip to Content
Un top de culoare deschisă pe o suprafață albă cu un fier de călcat, creioane colorate și o foarfecă

Fisuri ornament – metodă slow fashion DIY inspirată de Kintsugi

În partea a treia a seriei noastre DIY Kintsugi, analizăm tehnica Kintsugi care ne-a inspirat pe toți. Pentru a afla cum filosofia Wabi-Sabi – care găsește frumusețea în semnele de uzură – inspiră arta ceramică japoneză, revino la primul articol, unde vei învăța cum să restaurezi blugii rupți, în stil Kintsugi. În cea de-a doua parte a seriei, poți afla cum să acoperi o gaură prin țesere, apelând la Kintsugi, creând un efect plăcut de buline.

Acum revenim la tehnica actuală din spatele originalului Kintsugi pentru a afla cum îl folosim pentru a restaura o bluză ruptă.

Idee de slow fashion DIY: Restaurare prin tehnica Kintsugi

Cel de-al treilea videoclip inspirată din Kintsugi și pașii DIY de urmat arată cât de ușor este să transformi o ruptură inestetică într-o particularitate remarcabilă a unei piese vestimentare.

Repararea găurii unui tricou din materiale precum bumbacul, mătasea sau satinul, este aproape imposibil de realizat în mod insesizabil. În loc să încerci să ascunzi gaura, evidențiaz-o cu un semn specific tehnicii Kintsugi. Această tehnică veche japoneză constă în reîntregirea ceramicii crăpate, a porțelanului și a altor obiecte din ceramică, folosind un lac din aur, pentru a face crăpătura să strălucească frumos și să o transforme mai degrabă într-o particularitate admirabilă, decât într-un defect.

Haine albe agățate pe un suport pentru haine și o mână ține o pancartă pe care scrie „100 % organic”

Restaurează un tricou găurit aplicând tehnica Kintsugi – videoclip slow fashion DIY și pașii de urmat

You need to accept cookies to play this video

Ai nevoie de:

  • tricou simplu (sau orice alt articol de îmbrăcăminte realizat dintr-o țesătură)
  • bandă termoadezivă pentru reparații
  • fier de călcat
  • vopsea textilă aurie (am folosit vopsea textilă care își modifică dimensiunea după uscare, ce poate fi aplicată direct din tub)

 

Ce ai de făcut:

1. Tăiați banda pentru reparații într-o dimensiune și o formă suficient de mari pentru a acoperi întreaga suprafață afectată.

Un top de culoare deschisă pe care este așezată o bandă albă de țesătură

2. Întoarce tricoul pe dos, poziționează banda pentru reparații deasupra găurii și calcă banda conform instrucțiunilor pentru a fixa adezivul.

Vedere de sus a unui fier de călcat trecut peste mâneca unui top de culoare deschisă

3. Întoarce tricoul pe față și pregătește-l pentru a picta peste zona reparată.

4. Opțional: trasează conturul modelului pe care dorești să îl creezi cu un creion, o cretă de croitorie, un marcator de țesături non-permanent sau chiar cu o bucată de săpun. Dacă țesătura este destul de subțire și translucidă, poți, de asemenea, să desenezi modelul pe o bucată de hârtie albă și să o plasezi dedesubt, astfel încât să se observe și să o poți urma. Nouă ne-a fost mai ușor să desenăm modelul fără ustensile ajutătoare.

5. Încearcă să desenezi fiecare linie dintr-o singură mișcare pentru un efect uniform.

O linie portocalie este desenată pe un top de culoare deschisă

6. Înainte de a spăla tricoul, acordă timp suficient pentru a se usca vopseaua și folosește căldura pentru a o fixa, conform indicațiilor.

7. Poartă cu mândrie!

Mai multe idei de slow fashion DIY inspirate din tehnica Kintsugi

Bineînțeles, ideea DIY prezentată mai sus nu este singura modalitate de a aduce un omagiu metodei Kintsugi prin care se transformă un articol vechi deteriorat într-o piesă nouă și frumoasă. Aici sunt câteva alternative slow fashion DIY pentru găurile din textile.

  • În loc să folosești vopsea textilă care își modifică dimensiunea după uscare, poți folosi o pensulă pentru a picta folosind vopsea textilă aurie obișnuită. Această tehnică este, evident, mai apropiată de modul în care maeștrii japonezi Kintsugi realizează restaurări.
  • Dacă ai la îndemână un ac și un fir textil, poți folosi un fir auriu pentru a repara gaura cămășii.
  • Reparațiile Kintsugi înlocuiesc uneori o întreagă latură de porțelan sau ceramică cu o piesă de dimensiuni similare de la un alt vas zdrobit. Imită efectul prin peticirea găurii cu un material vizibil diferit, apoi evidențiază îmbinările cu vopsea aurie sau cusături decorative.
  • Am ales auriul ca un tribut adus ceramicii tradiționale Kintsugi, dar nu te oprește nimic de la alegerea oricărei combinații fascinante de culori.

Image credits
Image of traditional kintsugi pottery: Shutterstock

Articole Asemanatoare

  • 3 moduri de reparare a puloverelor

    Cum se repară un pulover – găuri, fire trase și altele

  • Pulover de lână modificat prin tehnica DIY Kintsugi

    Cum să restaurezi un pulover de lână folosind o veche filosofie japoneză

  • Restaurare prin Kintsugi DIY a unei rochii pătate

    Cum să restaurezi o rochie pătată folosind o veche filosofie japoneză.